iTell AB
0200-210 230

Het mobilmarknad skapar nya förutsättningar

2011-02-24

Mobiltelefonen är idag var mans egendom och kontoret i telefonen en naturlig del av arbetslivet. Den snabba utvecklingen skapar helt nya förutsättningar, marknader och aktörer. Detta är några exempel på vad som diskuterades på Mobile World Congress i Barcelona. Enligt beräkningar ökar den mobila datatrafiken på jorden med 35 gånger fram till 2015. Samma år kommer 5,6 miljarder pekdatorer och smarta telefoner att användas globalt. Det finns med andra ord skäl för mässans 50 000 representanter från över 200 länder att vara på tårna, för marknaden har enorm potential.

– Det är naturligtvis mycket viktigt att finnas på plats i händelsernas centrum. Allt nytt och spännande presenteras på mässan i Barcelona, säger Roger Gudmundsäter.

Här fanns inte bara företrädare från mobilbranschen utan också från it-företagen. Dessa branscher som tidigare agerat på skilda marknader får nu vackert anpassa sig till att konkurrera på samma och dessutom på en som ständigt förändras. En av orsakerna till den här nya marknadssituationen är att gränserna mellan ”bärbar dator” och ”avancerad mobiltelefon” blir allt tunnare. Ett exempel på det är att den klassiska bankdosan snart kan ha gjort sitt och likaså kreditkorten. Istället ska man kunna sköta hela sin ekonomi och alla betalningar med mobilen som redskap. I flera länder är det redan en realitet och i Ghana till exempel kan man idag få lönen insatt på mobilkontot.
En annan het trend är så kallade ”molntjänster” i vilka allt samlas på ett centralt ställe och gör informationen tillgänglig på samma sätt överallt. Konceptet uppfattas av många som mycket effektivt, då man inte längre behöver flytta informationen mellan olika datorer, USB-minnen och telefoner. Synkning av e-post, kalender, kontakter och dokument utförs alltså centralt. Detta förenklar yrkeslivet och ökar tillgängligheten.

– Att behovet av tillgänglighet ökar märker vi bland våra kunder också. Det kommer
att bli än viktigare i framtiden och där kan vi på iTell verkligen hjälpa till med effektiv
kommunikation, säger Roger Gudmundsäter.

iTell-gruppen iTell logo iCell logo stödjer Supports följ oss på iTell på Facebook